A Balaton 7 pontján helyeztek ki fészkeket az ívásra készülődő süllők részére

Az elmúlt napokban (március 9-12. között) Balaton-szerte 7 helyszínen rakott le különböző típusú süllőfészkeket a Balatni Halzgadasági Nonprofit Zrt.

Balatonberény és Tihany térségében közel 3000 db borókafészket helyeztek ki hajók segítségével. Ezen fészektípusnak már évszázados hagyománya van a tó életében. A boróka ágakat dróttal erősítik egy hosszú, lesúlyozott kötélre. A fészeksorok végeit nagy sárga bóják jelölik. A borókafészkeket majd csak májusban veszik ki a Balatonból, addig nem csak a süllő, de a balin, a kősüllő, a vágódurbincs és több keszegféle is használja ívóhelyül. A boróka egyes élőhelyei védettek, de előfordul olyan legelő besorolású területeken is, ahol gyéríteni szükséges állományát – a társaság is ilyen térségben vágja, bár a lehetőség évről évre fogyatkozik. Ezért is tűzték ki célul, hogy hamarosan leváltásra kerülnek a boróka fészkek új műfészkekre.

A Balaton halállományának fejlesztése céljából kísérleti mesterséges fészkeket is helyeztek ki Fonyód, Balatonszemes, Balatonudvari, Tihany, Siófok és Balatonvilágos partjai előtt. A kísérleti fészkeket a süllőikrák lekelése után, de még a május eleji csónakos horgász-szezon kezdete előtt szedik fel. Ezeket a fészkeket is jól láthatóan körberakták nagy sárga jelölő bójákkal.

A sárga bóják által határolt területre behajózni, vagy ott horgászni tilos! Erről a Balatoni Horgászrend 43. pontja rendelkezik.

Az ívást idén is kiemelt figyelemmel követik majd nyomon.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.