A horgászó gyerekek jobb tanulók lehetnek

Gyomaendrődön a Fűzfászugi-holtágnál a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége szervezett horgásznapot, ahol egyebek mellett azt is meg lehetett tudni, hogy miként lehet kíméletes a pecázás

Sikerült fognunk pontyokat, keszegeket, kárászokat, törpeharcsákat és egy igazán szép dévérkeszeget. Kíméletesen visszaengedtük az összeset. A kárász invazív halfaj, a többi őshonos, és mindegyik békés hal – mondta Tóth Zsolt horgász az M1 Kék bolygó című műsorában.

A gyerekek az izgalmas versengés mellett megismerkedhettek a természetvédelemmel összeegyeztethető horgászattal és nem mellesleg a környezetükkel is.

Amikor a halfogás élménye és a természet közelségének élménye megérint egy gyermeket, akkor a folyamat beindul. Az általános iskolás gyerekek, mondhatom, hogy több tantárgyból is nagyszerűen teljesítenek, hiszen érteniük kell a szelet, a Napot, a légnyomást, a vízhőmérsékletet és még számtalan dolgot.

Nemcsak a halra koncentrálunk a horgászversenyen, hanem a körülöttünk lévő környezetre, az élőlényekre, a vízi világra is – mondta Metzker Krisztina, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ifjúsági bizottságának ügyvivője. Ez a globális klímaváltozás korában igazán fontos, mert a vizes élőhelyek nagyon megsínylik a szélsőséges időjárást.

A folyók a horgászsport szempontjából is különleges élményt jelentenek

Ki vagyunk téve az időjárási körülményeknek: az esőzéseknek, árhullámoknak, ha vadvízen pecázunk, mert nyilvánvalóan minden körülmény más horgászmódszert igényel és kihat arra, hogy milyen lesz az adott horgászati idény – közölte Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója.

A szövetsége kiemelt figyelmet fordít az utánpótlásképzésre, így lehet, hogy az itt jelen lévő gyerekek valamelyike éppen a jövő világbajnoka. E sportnál is alapfeltétel az etikus hozzáállás.

Ha versenyhorgászat, akkor itt automatikus, hogy a verseny időszaka alatt kifogott halfajok a mérlegelés után azonnal visszakerülnek a vízbe. A haltartó szákok között is léteznek kíméletesek, csak ezeket szabad használni, mert így lehet kíméletesen tárolni a halat – folytatta Nemes Attila.

A bolygó számára különösen értékes, hogy az itt lévő gyerekek is óvják, értik a természet értékeit

Együtt élnek ezzel a környezettel, és pontosan tudják, hogy egy nádasban milyen madarak fészkelnek, pontosan hallják, hogy a most érzékelhető hangok mögött milyen állatok vannak, és pontosan tudják, hogy milyen halak élnek a vizeinkben. Ez mindenkinek közös érdeke, hiszen akinek van gyermeke és unokája, számára létkérdés az, hogy biztosítsa ugyanezt a gyönyörű környezetet generációkon keresztül – magyarázta Metzker Krisztina.

Ebben nagy szerep jut a halőröknek, akik figyelik a rájuk bízott területeket, általában a természetet és ügyelnek a halakra és a horgászokra is. A halőri hivatás nem csupán szakma, ezt szeretni is kell – mondta Varjú Tibor, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének társadalmi halőre.

A vadvizek mellett a horgásztavakat is szívesen látogatják a pecázás kedvelői, és a nyári vakáció idején évről évre egyre több horgásztábor várja a fiatalokat. Két évvel ezelőtt több mint 440 ezren váltottak ki állami horgászjegyet. Ebből csaknem 60 ezret gyerekek részére.

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.